Waarom werken met paarden

Waarom werken met paarden

Paarden reageren op je authentieke gevoel, ze voelen door de lagen ‘aangepast gedrag’ en eventuele maskers heen en gaan naar de kern. In het echte contact met paarden kom je niet ver met denken en beredeneren, daarin moet je voelen. Voelen wat er bij jezelf speelt, wat er bij het paard speelt en zoeken naar de rust, de interactie en de connectie. Door te kijken wat het paard doet (of juist niet doet) en welk gevoel dit oproept krijg je enorm veel informatie.

Paarden laten zien wat er (onbewust) speelt. Ze zijn altijd op zoek naar balans en harmonie in hun kudde. Op het moment dat er iemand (mens of paard) in hun leefruimte komt en dus onderdeel gaat uitmaken van hun kudde gaan ze hun best doen om diegene ook in balans en harmonie te krijgen. Verschillende typen paarden zullen dit op verschillende manieren doen. Omdat ik samenleef met mijn paarden en vaak grote delen van de dag met ze doorbreng ken ik ze erg goed en kan ik hun gedrag goed interpreteren. Daardoor kan ik de ‘vertaalslag’ maken en zo kunnen we er samen achter komen wat er daadwerkelijk speelt.

Alles wat we doen gebeurt met het paard als leidraad. De samenwerking tussen mens en paard is op basis van wederzijds respect. Door samen te ervaren met de paarden ontstaat een unieke en bijzondere (leer)ervaring.